Oost & West daken oogsten mooi rendement met ’CIS’ panelen

De nieuwe ‘CIS’, of ook wel ‘dunne film’ panelen brengen een kleine revolutie met zich mee. Doordat deze panelen niet noodzakelijk volle zon nodig hebben voor de stroomproductie, zijn ze zeer geschikt om voortaan ook op Oost en/of West daken te plaatsen en er een mooi rendement mee te behalen.   

1e Generatie zonnepanelen
De bekende zwarte monokristallijne en de blauwe polykristallijne zonnepanelen worden ook wel 1e generatie zonnepanelen genoemd en vormen ruim 90% van de markt. Ze zijn betrouwbaar, duurzaam, scherp geprijsd en hebben een goede efficiëntie. Een gemiddeld paneel heeft een vermogen van 250 Wattpiek en een afmeting van 1m bij 1,65m. Het paneel met het hoogste vermogen (met dezelfde afmeting) heeft 300 Wattpiek. Kristallijne panelen hebben de hoogste opbrengst als ze optimaal het zonlicht kunnen opvangen. Ofwel bijvoorkeur te plaatsen in zuidoostelijke tot zuidwestelijke richting.

2e Generatie zonnepanelen
De ontwikkelingen staan niet stil. Tegenwoordig is er een 2e generatie zonnepanelen op de markt, de zogeheten ‘dunne film’ of CIS* panelen. Deze panelen hebben een lagere efficiëntie dan de kristallijne panelen. Momenteel is een paneel met 170 Wattpiek het hoogst beschikbare vermogen bij een kleinere afmeting van afgerond 1m bij 1,20m. Daar staat echter tegenover dat CIS panelen duidelijk beter presteren bij zwakker daglicht dan kristallijne panelen.

Zo ontstaat de situatie dat bij eenzelfde hoeveelheid geïnstalleerd vermogen, de kristallijne panelen gericht op het zuiden een vergelijkbare hoeveelheid zonnestroom per jaar produceren als CIS panelen gericht op het oosten of westen. Zo wordt het op oost en west daken aanzienlijk aantrekkelijker om zonne-energie op te wekken. Om eenzelfde vermogen te plaatsen, is er logischerwijs wel een groter oppervlak aan panelen (en dus meer panelen) nodig.

Martijn heeft, na zich goed te hebben laten voorlichten, deze zomer de eerste systemen met ‘dunne film’ panelen geplaatst en de resultaten zijn conform de hoge verwachting.

Goed om te melden is nog dat de productie van dunne film panelen minder energie vergt  dan de productie van kristallijne panelen.

Leave a Comment