Waarom schakelt het PV systeem bij veel zon soms uit?

“Ons zonne-energiesysteem schakelt soms uit, als de zon schijnt.

Waarom gebeurt dit? Kan ik hier wat aan doen?”

Dit kan inderdaad gebeuren. Bijgaand leggen we uit wat dit veroorzaakt en wat er aan kan worden gedaan:

Elke omvormer heeft een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch van het elektriciteitsnet wordt afgeschakeld, wanneer de omvormer buiten de zogenaamde ‘net-parameters’ komt. Deze bestaan uit: spanning, frequentie, stroom en netimpedantie. Normaal gesproken ligt de netfrequentie in Europa op 50 Hertz. De netspanning varieert per land. In Nederland is het laagspanningsnet 230 Volt met een tolerantie (tussen 207 – 253 Volt). De limietwaarden waarbij de omvormer zich van het net moet afschakelen, zijn wettelijk bepaald en zijn voor ieder land anders. Een belangrijke limiet is de bovengrens van de netspanning: als de door de omvormer gemeten netspanning boven deze waarde uitkomt, wordt de omvormer afgeschakeld van het net. Een omvormer die vermogen aan het net terug levert, drijft de netspanning op (+/- 9 Volt). Elektrische apparatuur in huis, zoals een wasmachine, verbruikt vermogen, waardoor de netspanning daalt.

Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terug leveren, maar dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld. De omvormer start daarna automatisch weer op als de netspanning weer binnen de grenswaarde ligt.

Het gevolg: de zon schijnt volop en de zonnestroominstallatie produceert niet optimaal doordat de omvormer regelmatig wordt afgeschakeld.

Wat kan hieraan gedaan worden?

  • Neem contact op met de netbeheerder en leg dit probleem bij hun neer. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het net. Uiteraard moet de installatie voldoen aan de wettelijke eisen en richtlijnen.
  • Het is in een aantal gevallen mogelijk om deze bovengrens van de uitschakelspanning in de omvormer iets te verhogen. Dit kan alleen na goedkeuring van de netbeheerder.
  • Het kan gebeuren, dat in een woonwijk meerdere zonnestroominstallaties allemaal op dezelfde fase (stroomnet) invoeren. Dit kan ertoe leiden dat de spanning op die fase hoger is dan op de andere twee. Indien mogelijk kan de omvormer op een andere fase aangesloten worden om zo bovenstaande problemen te voorkomen.
  • Een andere oplossing: zorg dat u bij veel zoninstraling huishoudelijke apparaten aan heeft staan, zodat de netspanning niet te hoog wordt!

Leave a Comment